Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι έχει προσκαλέσει τον Σουηδό ομόλογό του να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη για συνομιλίες με στόχο την επίλυση των διαφορών που αφορούν την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος για την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για να επισκεφθεί την Ουγγαρία για διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Ορμπάν στην πλατφόρμα Χ.

Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία και η Τουρκία, οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το σουηδικό αίτημα, αλλά το έχουν εγκρίνει επί της αρχής, καθυστερούν την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Βουδαπέστη καλεί τη Στοκχόλμη να σταματήσει την πολιτική της «υποβάθμισης» και τις τακτικές της επικρίσεις για τη διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Ορμπάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχισμό.

Η Ουγγαρία έχει το δικαίωμα «πρώτα να απαιτήσει σεβασμό από τη Σουηδία» προτού «προετοιμαστεί για να λάβει μια θετική απόφαση», είχε δηλώσει ο Ορμπάν πριν από λίγους μήνες.

Ο προσωπάρχης του εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της Σουηδίας την περασμένη εβδομάδα. «Οι Σουηδοί δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να οικοδομήσουν μια φιλική σχέση» και να κερδίσουν την «εμπιστοσύνη» της Ουγγαρίας, δήλωσε στον Τύπο ο Γκεργκέλι Γκούλιας, εκφράζοντας την έκπληξή του που η είσοδος στο ΝΑΤΟ «δεν αποτελεί προτεραιότητα» για τη Στοκχόλμη.

Στην αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP) κάλεσε τον Βίκτορ Όρμπαν «να βάλει τέλος σε αυτή την παράλογη παρωδία, που βλάπτει σημαντικά την εικόνα της Ουγγαρίας», απαιτώντας την έκτακτη σύγκληση της βουλής για να προχωρήσει επιτέλους η ψηφοφορία.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σε επικοινωνία του AFP για το θέμα της πρόσκλησης Ορμπάν, το γραφείο του Σουηδού πρωθυπουργού δεν αντέδρασε άμεσα.

Πηγές: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr