Η «τυχαία» επίσκεψη του Σελίμ Κιράν στην Θεσσαλονίκη και τη Θράκη είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης από το πρωί, καθώς πρόκειται για τον κυβερνητικό αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για ζητήματα μειονοτήτων και όπως αρκετοί εκτιμούσαν, ο ίδιος προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σελίμ Κιράν εγείρει ξανά θέμα δικαιωμάτων τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, μετά την συνέντευξη Τύπου Δένδια και Τσαβούσογλου, η οποία παρεκτράπη από τα εθιμοτυπικά πλαίσιο, λόγω της αναφοράς του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών σε «τουρκική μειονότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος αξιωματούχος συνεχίζει στο ίδιο «πνεύμα» προκλητικών αναφορών με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. αφού δήλωσε ότι: «στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους. Είναι απαράδεκτες οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο υφυπουργός θα συναντηθεί πρωτίστως, με τους «Μουφτήδες» της Κομοτηνής και της Ξάνθης, καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων και οργανώσεων, και τα μέλη της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ενώ θα επισκεφθεί μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία».

O Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έφτασε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο σημείο που επισκέφτηκε ήταν το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου στεγάζεται το τουρκικό προξενείο.

Πηγή: thracenews.gr