Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί την Παρασκευή 28η Ιουλίου στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι υπηρεσίες των δύο ηγετών.

Στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του αρχηγού του τουρκικού κράτους διευκρινίζεται πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη χώρα λίγα 24ωρα μετά τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αναμένεται στην Τουρκία την Τρίτη 25η Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «θα υποδεχθεί τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου χωριστά στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας», συνοψίζει το κείμενο.

Θα συζητήσει «τις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Παλαιστίνη», «τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση», καθώς και «άλλα τρέχοντα διεθνή θέματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην Ιερουσαλήμ, οι υπηρεσίες του κ. Νετανιάχου επιβεβαίωσαν την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, την πρώτη που θα κάνει επικεφαλής ισραηλινής κυβέρνησης στη χώρα αυτή έπειτα από εκείνη του Εχούντ Ολμέρτ, το 2008.

Τη σχέση των δύο χωρών χαρακτήριζαν οι εντάσεις από το 2010, όταν έγινε η πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, καθώς προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινό αποκλεισμό, το οποίο κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς.

Τον Μάιο του 2018, μετά τους θανάτους περίπου πενήντα Παλαιστινίων σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ κι απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα και τον ισραηλινό γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη. Το Ισραήλ ανταπέδωσε απελαύνοντας τον τούρκο γενικό πρόξενο στην Ιερουσαλήμ.

Αλλά, έπειτα από χρόνια κρίσης, οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ προοδευτικά αναθερμάνθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με επισκέψεις υψηλού επιπέδου, ιδίως αυτή του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα.

Μολαταύτα, η Τουρκία καταδίκασε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στις αρχές του Απριλίου τα επεισόδια μέσα στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, με τον κ. Ερντογάν να κρίνει πως το Ισραήλ παραβίασε «κόκκινη γραμμή».

Οι επισκέψεις των κ.κ. Αμπάς και Νετανιάχου στην Τουρκία αναγγέλλονται καθώς η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε νεκρό σημείο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και με φόντο την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη σοβαρότερη εδώ και χρόνια.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr