Το ΝΑΤΟ καλεί την Ρωσία να συναντηθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) δεν έχει συνέλθει επί 19 μήνες. Προσκαλέσαμε τη ρωσική κυβέρνηση σε μια νέα συνάντηση πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στην εφημερίδα «Die Welt».

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας. Θα ήθελα να καλέσω ξανά τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μία συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε για το κοινό συμφέρον της Συμμαχίας και της Ρωσίας», πρόσθεσε ο πρώην Νορβηγός πρωθυπουργός.

«Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα, την αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών για στρατιωτικές ασκήσεις, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και μια ενδεχόμενη κλιμάκωση. Ένα άλλο θέμα είναι η επαρκής διαφάνεια σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της άλλης πλευράς, προκειμένου να αποφευχθούν ακούσια ατυχήματα στον αέρα και στη θάλασσα», ανέφερε συγκεκριμένα ως θέματα τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια τέτοια συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας.

«Οι σχέσεις μεταξύ Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και Ρωσίας έχουν εν τω μεταξύ φτάσει σε ένα τόσο χαμηλό σημείο που δεν είχαμε φτάσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των εντάσεων. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι το κατάλληλο σχήμα για αυτό, αφού και οι δύο πλευρές κάθονται στο ίδιο τραπέζι», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας υφίσταται με την σημερινή του μορφή από το 2002. Λειτουργεί ως κοινό φόρουμ διαλόγου και αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας. Η Μόσχα αντιτάσσεται από καιρό σθεναρά στο αίτημα του ΝΑΤΟ να συζητήσει για την Ουκρανία στο Συμβούλιο. Στο NRC μπορούν να συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και πρέσβεις των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Η Ρωσία απέσυρε τον πρεσβευτή της στο ΝΑΤΟ πριν από χρόνια και υπάρχει μόνο ένας επιτετραμμένος της εκεί.

Πηγή: Die Welt / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr