Σαφέστατο «μήνυμα» στην κυβέρνηση φαίνεται να στέλνει ο λαός στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το 90% των πολιτών δεν θέλει να ανοίξουν τα σύνορα για την υποδοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν, υπό το πρίσμα της κατάληψης της εξουσίας και του πλήρους ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μόνο ένας στους δέκα πολίτες στην Τουρκία βλέπει με θετικό μάτι την υποδοχή προσφύγων μέσω του ανοίγματος των συνόρων, ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, δεδομένου και του ρόλου που έχει η Τουρκία στις εξελίξεις του Αφγανιστάν και τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο ιστότοπος Diken δημοσίευσε τα ποσοστά αυτά, επικαλούμενο την έρευνα και την δημοσκόπηση της εταιρείας Konsensus, που πραγματοποίησε την συγκεκριμένη δημοσκόπηση μεταξύ 4-10 Ιουλίου, σε 1.500 άτομα από 667 περιοχές. Η ερώτηση ήταν η ακόλουθη: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη δήλωση ότι δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί άλλοι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία; Το ποσοστό όσων συμφώνησαν με αυτή τη δήλωση ήταν 67,7%, το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι εν μέρει συμφώνησαν ήταν 23,2%, ενώ το ποσοστό εκείνων που διαφωνούσαν ήταν 9,1%».

Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και ο Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση αυτή έγινε ένα μήνα πριν τις ραγδαίες εξελίξεις και την ανατροπή του καθεστώτος από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον ελέγχουν την χώρα. Ωστόσο, αρκετές χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν έχουν προχωρήσει σε δρακόντεια μέτρα για την αποτροπή προσφυγικών ροών, όπως το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν που έχουν τοποθετήσει περιφράξεις και έχουν «κλείσει» τα σύνορα. Από την άλλη, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι:

«Η Τουρκία συνεχίζει να είναι έτοιμη να αναλάβει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και η Άγκυρα συζητά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Είχαμε την πρόθεση να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου και να συμβάλλουμε στην ασφάλεια της χώρας αυτής μετά την αποχώρηση των Αμερικανών (στρατιωτικών). Έχουμε ακόμη αυτή την πρόθεση», διαβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες».

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr