Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είχαμε μία παραγωγική συζήτηση παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων».

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε τη δέσμευση των δύο ηγετών για την πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το πρόβλημα της μετανάστευσης. «Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη», κατεληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Τούρκο πρόεδρος Ερντογάν έκανε ανάρτηση στο Χ, στην οποία γράφει: «Εύχομαι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο »Τουρκικό Σπίτι» να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας».

Πηγή: thracenews.gr