Με ορατό το αποτύπωμα της πανδημίας, πολιτειακή πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία τίμησαν με κάθε μεγαλοπρέπεια την 60η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Παρουσία του προέδρου της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη που δέχθηκε τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, απόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη Υπουργών του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου που εκπροσώπησε της Ελλάδα και πλήθους επισήμων, η Εθνική Φρουρά, πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα σε άψογους σχηματισμούς, παρήλασαν ενώπιον της εξέδρας των επισήμων.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την έπαρση της σημαίας και με τη ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών. Της διέλευσης των στρατιωτικών τμημάτων προηγήθηκαν οι πολεμιστές του 1974 και οι ανάπηροι πολέμου. Άρμα μάχης Τ80U πέρασε μπροστά από την εξέδρα φέροντας την κυπριακή σημαία, με ένα σχηματισμό μαχητικών ελικοπτέρων MI35 να πραγματοποιεί την πρώτη διέλευση πάνω από το χώρο της παρέλασης.

Στη στρατιωτική παρέλαση έλαβαν μέρος τα άρματα μάχης T80U ρωσικής κατασκευής και προέλευσης, το γαλλικά ΑΜΧ 30 Β2 που παραχώρησε η Ελλάδα στην Εθνική Φρουρά και τα ρωσικά ΒΜΡ 3. Από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις τα όπλα του Πυροβολικού, όπως το σύστημα Αλεξάντερ από τα τελευταία αποκτήματα της Εθνικής Φρουράς και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα ZUZANA. Η Εθνική Φρουρά κατά τους σημερινούς εορτασμούς παρουσίασε το αντιαεροπορικό σύστημα BUK και το σύστημα Οθέλλος

Στο δεύτερο μέρος της παρέλασης τα πεζοπόρα τμήματα σε άψογους σχηματισμούς πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Η έναρξη έγινε με τις σημαίες της Κυπριακής τμήμα. Τμήματα του πεζικού της αεροπορίας, του ναυτικού, της αστυνομίας και άλλων τμημάτων της Δημοκρατίας κατέδειξαν την άρτια εκπαίδευσή τους. Εντυπωσιακή ήταν η διέλευση των ειδικών δυνάμεων με τους καταδρομείς και βατραχανθρώπους. Και στους φετινούς εορτασμούς συμμετοχή είχε και η ΕΛΔΥΚ η οποία από την ανεξαρτησία της Κύπρου είναι παρούσα στο νησί ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Πηγή: thracenews.gr