Την δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στη Ρώμη και τη Σύνοδο των G20, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την (αιφνιδιαστική) επιστροφή του στην Άγκυρα, αντί της μετάβασής του στην Γλασκώβη για την Σύνοδο για το Κλίμα, ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει η Sozcu:

Για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Ερντογάν: «Έχουμε το θέμα των F-35. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια. Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση ως προς αυτό. «Μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα. Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου», μου είπε ο Μπάιντεν. Και του απάντησα «Πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι έχεις ρίξει το βάρος σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή».

Για τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν

Ερντογάν: «Η Ελλάδα δημιουργεί στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη και αγοράζει όπλα από τη Γαλλία. Μίλησα και με τον κ. Μπάιντεν και με τον κ. Μακρόν για το θέμα. Είπα: Τι είναι αυτό στην Αλεξανδρούπολη; Η δημιουργία μιας βάσης εκεί ενοχλεί σοβαρά εμάς και τους ανθρώπους μας. Σχετικά με τα Rafale ο Μακρόν μου είπε: «Έχουν λεφτά». Του είπα: «Κοίτα, σε απατούν. Δεν έχουν λεφτά. Εγώ γνωρίζω ότι η Ελλάδα χρωστάει στη Δύση 400 δισεκατομμύρια…». Το μόνο μέλημά μας με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δυνατοί».

Για την ανάδειξη του Όλαφ Σολτς στην Γερμανική Καγκελαρία

Ερντογάν: «Ο Σολτς είναι ένα συμπαθητικό άτομο κατά τη γνώμη μου. Ας μην ξεχνάμε ότι διετέλεσε υπουργός στη γερμανική κυβέρνηση. Άρα δεν είναι ξένος, άγνωστος. Έχουμε λοιπόν κάποιον στο SPD και έχουμε κοινούς φίλους. Νομίζω ότι δεν θα είμαστε πολύ ξένοι. Ας ελπίσουμε, ότι όπως λένε θα σχηματίσουν κυβέρνηση τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Τον εμπιστεύομαι».

Αναφορικά δε με την ακύρωση της επίσκεψής του στη Γλασκώβη, ο Ερντογάν – πάντα κατά την Sozcu – είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι ζητήθηκε η εφαρμογή κάποιων πρωτοκόλλων ασφαλείας, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις και με τους υπόλοιπους ηγέτες.

«Μας είπαν ότι αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν την τελευταία στιγμή. Αργότερα μάθαμε πως τα μέτρα που ζητήσαμε, εφαρμόστηκαν αλλά για άλλη χώρα. Δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν αφορούσε μόνο τη δική μας ασφάλεια, αλλά τη φήμη της χώρας μας. Είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της υπόληψης του έθνους μας», κατέληξε ο Ερντογάν.

Πηγή: sozcu.com.tr

Πηγή: onalert.gr