Στην πολιτική των προκλήσεων και της ακραίας ρητορικής επιμένει η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική την φέρνει αντιμέτωπη με τους πάντες.

Τελευταίο παράδειγμα η κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, μετά την τριμερή της Αθήνας, αλλά και η συμφωνία για την ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ήδη η Τουρκία, με μια οξύτατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών επιτίθεται σκαιότατα στην Ελλάδα. Όμως δεν έμεινε εκεί. Ο επικεφαλής του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε ένα επιπλέον βήμα, κάνοντας λόγο για χρήση «σκληρής δύναμης» από την πλευρά της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα – όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης – ο Τσαβούσολγου μιλώντας στο TRT World είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και «απείλησε» με χρήση «σκληρής δύναμης».

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία».

«Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε,  για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα παράλληλα ο πρόεδρος μας κ. Ερντογάν έκανε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το «πολεμικό» κλίμα συντηρεί και ο Τύπος στην Τουρκία, ειδικά για την αναφορά του πρωθυπουργού, κατά τις κοινές δηλώσεις με τους κυρίους Αλ Σίσι και Αναστασιάδη, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν για τη διασύνδεση του δικτύου της με την Αίγυπτο.

«Η Ελλάδα θα ποντίσει καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος στην υφαλοκρηπίδα μας», αναφέρουν ΜΜΕ στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του τουρκικού Haber Global:

«Υπάρχει μήνυμα για εμάς από την Ελλάδα. Αυτός που μας το στέλνει είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας , Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γειτονική χώρα εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο όμως θα περνάει από την υφαλοκρηπίδας μας. Ο Μητσοτάκης γι αυτό το έργο δήλωσε ‘’δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός’’. Αυξάνεται  η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα με το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος το οποίος σχεδιάζει να το κατασκευάσει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητεί τα δικαιώματα της Τουρκίας», αναφέρει το τουρκικό δίκτυο.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: thracenews.gr