Του Κώστα Αλατζά

Με Αντί NAVTEX και σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών απαντά η Αθήνα στη νέα προκλητική ναυτική αναγγελία για έρευνες του Oruc Reis νοτιανατολικά του Καστελόριζου, εντός  της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του ελληνικού νησιού.

Η αντι – NAVTEX είναι η ακόλουθη:

IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η έκδοση της τουρκικής NAVTEX «συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο παρότι είχε δεσμευτεί να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, συνεχίζει η ανακοίνωση, καλώντας την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση της για έρευνες στην περιοχή, σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Η Άγκυρα με τη σημερινή ΝAVTEX ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, υπονομεύοντας έτσι τις οποίες προσπάθειες γίνονται για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Μέχρι στιγμής, το Oruc Reis -που δείχνει να έχει αποπλεύσει- βρίσκεται στον κόλπο της Αττάλειας και είναι άγνωστο αν τελικά κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι τουρκικές αρχές και στην οποία  υπάρχουν ορισμένες τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η νέα τουρκική ναυτική αναγγελία εντέλει να μην πραγματοποιηθεί. Όπως σημειώνουν , η νέα NAVTEX πιθανώς να προβάλλεται από την Άγκυρα ως μέσο πίεσης και Απρίλης για επαναφορά της στρατιωτικής έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει διεύρυνση της ατζέντας των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία θεωρεί ότι θα πείσει ΕΕ και ΗΠΑ ότι οι ελληνοτουρκικές διάφορες δεν αφορούν μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά σε πιθανή έξοδο του Oruc Reis. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα αναμένεται να προχωρήσει στις δέουσες διπλωματικές κινήσεις ενώ την ίδια ώρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.

Πηγή: thracenews.gr