Η νέα NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες  για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών για το Oruc Reis, δεσμεύει θαλάσσια περιοχή σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, ενώ οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίο θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με «σκληρή» ανακοίνωση κατά της Άγκυρας, ζήτησε να ανακληθεί άμεσα η προκλητική αυτή NAVTEX , την ίδια στιγμή που τόσο ο Ερντογάν όσο και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, κάνουν δηλώσεις για «ευρωπαϊκό μέλλον» της Τουρκίας.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» ανέφερε το υπουργείο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Καλίν πρότεινε και «κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: Newsit / Skai

Πηγή: thracenews.gr