Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την επερχόμενη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, λέγοντας πως αν η Τουρκία θέλει να «αποκλιμακώσει» τις εντάσεις  πρέπει να κάνει τις ανάλογες κινήσεις, ενώ χαρακτήρισε ως «προσχηματική» την απόσυρση του Oruc Reis. 

Η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή (07.12.2020) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της, αλλά τον σπατάλησε σε προκλήσεις. “Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων. Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά.

Η προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis

Και συνέχισε: “Την αλήθεια αυτή επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Και βέβαια παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων.

Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της. Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την γειτονική χώρα και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική ευθύνη.

Δεν μπορεί, όμως να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια”.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr