Η Κάταλιν Νόβακ, πρόεδρος στην Ουγγαρία, κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατόν», καθώς αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί των τροπολογιών του νομοσχεδίου που εκκρεμεί εδώ και μήνες στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

«Είναι μία πολύπλοκη απόφαση, με σοβαρές επιπτώσεις, άρα είναι αναγκαία η προσεκτική εξέτασή της», έγραψε στο Facebook η πρόεδρος της Ουγγαρίας.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: στην παρούσα κατάσταση, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι δικαιολογημένη. Έχω εμπιστοσύνη στην Εθνική Συνέλευση ότι θα λάβει μία σώφρονα απόφαση το συντομότερο δυνατόν!», πρόσθεσε.

Και ενώ η διαδικασία επικύρωσης εκκρεμεί στο κοινοβούλιο από τον Ιούλιο στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή προβληματισμό για την ένταξη των δύο χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι διασπείρουν «κατάφωρα ψέματα» για την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Ο Ορμπάν, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις πριν από την ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο για την ένταξη των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε χθες ότι η Ουγγαρία προτίθεται να στείλει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία περί τις 9 Μαρτίου για να συζητήσει την εκκρεμότητα.

Εκπρόσωπος του Ορμπάν έχει δηλώσει ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr