Στον «πάγο» αποφάσισε να βάλει η ελληνική κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία, μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ, τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  μετατίθενται για το μέλλον.

Το σόου των Τούρκων στο Αιγαίο

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο τελικός απολογισμός της χθεσινής άνευ προηγουμένου τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ήταν συνολικά 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία επιδόθηκε σε μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και χωρίς να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια αεροναυτική άσκηση, αφού η μεγάλης κλίμακας άσκηση «Γαλάζια Πατρίδας» με βάση την επίσημη ανακοίνωση του Επιτελείου στην Τουρκία έληξε στις 21 Απριλίου.

Χθες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9:15 το βράδυ πέταξαν πάνω σχεδόν από όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φτάνοντας μέχρι τη Ρω και το Καστελόριζο. Συνολικά δραστηριοποιήθηκαν 18 τουρκικά μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πραγματοποίησαν συνολικά 168 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου εκ των οποίων οι 118 έγιναν από τα μαχητικά τύπου F-16, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, στην διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν δύο εμπλοκές..

Πηγή: thracenews.gr