Από τα Φυλακισμένα Μνήματα ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Κύπρο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στην Κύπρο, με την ευκαιρία της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης που διεξάγεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 60 χρόνων από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση συμμετέχουμε σήμερα εδώ Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, στους εορτασμούς της 60ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε από τον Κυπριακό λαό με πολλούς αγώνες, αυτοθυσία και ηρωισμό έτσι ώστε ο «Κυπριακός λαός να ανέβει τα σκαλοπάτια της Ελευθερίας» κατά τα λόγια του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ο αγώνας αυτός, σήμερα, έχει εξελιχθεί σε προσπάθεια για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από Διεθνείς και Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Στην κοινή μας πορεία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και απειλές, να υπερασπιστούμε τα Εθνικά μας Δίκαια και να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι: «Ελλάδα και Κύπρος – Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Θέλω όλος ο κυπριακός Ελληνισμός να γνωρίζει ότι η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του. Το πράττει σήμερα και θα το πράττει πάντοτε με όλες τις δυνάμεις μας.

Οι προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Συντονίζουμε λοιπόν τις ενέργειες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λήψη των αποφάσεων που προασπίζουν το εθνικό μας συμφέρον.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ για την λαμπρή παρέλαση τα αξιόμαχα στελέχη της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που με υψηλό ηθικό, αίσθημα ευθύνης για την αποστολή τους και παράστημα, παρήλασαν προ ολίγου ενώπιον μας. Είναι άξιοι συνεχιστές των αγώνων του ελληνισμού και εγγυητές της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου.

Με αυτή την δύναμη ψυχής, με αυτή την κοινή πίστη στα ιδανικά του Έθνους γιορτάζουμε σήμερα μαζί στην Κύπρο προσβλέποντας στην δικαίωση του αγώνα του Κυπριακού λαού που αποτελεί άλλωστε κοινό μας όραμα.

Χρόνια πολλά σε όλους.

Χρόνια πολλά στην Κύπρο».

Πηγή: thracenews.gr