Μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα ότι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας θα είναι πολύ σκληρή, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας σε συνέντευξή του, ο ΥΕΘΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ο κίνδυνος. Επεξεργαζόμαστε σενάρια. Παραμένουμε σε εγρήγορση και εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας».

«Το κόστος από το να αποτολμήσει [η Τουρκία] κάποια εχθρική ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τις αυξανόμενες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χθες, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, 22 τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα 20 οπλισμένα, προχώρησαν σε 108 παραβιάσεις, 10 υπερπτήσεις σε 6 ελληνικά νησιά, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 10 «σκληρές» αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Αυτό το μπαράζ παραβιάσεων και εμπλοκών, αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN, αναλυτές συνδέουν τις εκατοντάδες παραβιάσεις των τελευταίων ημερών, με τον «εκνευρισμό» που έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα οι δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι όσο βρίσκεται στην θέση του δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Πηγή: thracenews.gr