Του Κώστα Αλατζά

Αμηχανία, προβληματισμό ή απροθυμία σχολιασμού, καταγράφει το OnAlert στις πρώτες αντιδράσεις των έξι προσώπων για τα οποία – όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή – η Αρχή Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επιβεβαίωσε την παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ, έπειτα από έρευνα που διενήργησε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση, τον νυν και πρώην Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), Αριστείδη Αλεξόπουλο και Θοδωρή Λάγιο καθώς και τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρο Διακόπουλο, τα ονόματα των οποίων κοινοποίησε ο κ. Τσίπρας καταθέτοντας ταυτόχρονα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Χ. Λαλούσης Εγώ έκανα τη δουλειά μου

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Στρατού και πλέον επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την – κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ με την έγκριση της αρμόδιας εισαγγελέως.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου εκτελούσα με πίστη και αφοσίωση τα καθήκοντα μου», δηλώνει λακωνικά στο OnAlert.gr ο κατά γενική ομολογία ικανός και αποτελεσματικός στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης. Ο κ. Λαλούσης επί του παρόντος δεν θέλησε να κάνει καμία περαιτέρω δήλωση.

Ουδέν σχόλιο από Χατζηδάκη και ΑΓΕΕΘΑ Φλώρο

Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε από το επιτελείο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Η μη αντίδραση από τον αρχηγό θεωρείται αναμενόμενη και εκ της θέσεώς του, μετά και την τελευταία απόφαση του ΚΥΣΕΑ για παράταση της θητείας για έναν επιπλέον χρόνο.
Καμία αντίδραση, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει και από την πλευρά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός είχε ερωτηθεί με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που τον τοποθετούσαν στο κάδρο της υπόθεσης των υποκλοπών και είχε απαντήσει ότι το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Ο νυν και πρώην επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ

«Υπάρχουν θεσμικά όργανα που πρέπει να αποφασίσουν για το τι πρέπει να γίνει με την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ», αναφέρει στο OnAlert.gr ο πρώην Γενικός Διευθυντή Εξοπλισμών, Θοδωρή Λάγιος . Ο αντιπτέραρχος ε.α. μετά την απομάκρυνσή του από τη ΓΔΑΕΕ τοποθετήθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε., όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ο κ. Λάγιος χαρακτηρίζει σοβαρό θέμα την παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να αντιδράσει σε προσωπικό επίπεδο, εμπλέκοντας τον εαυτό του σε μια υπόθεση που προκαλεί εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. «Προσωπικά έχω κάνει τη δουλειά μου , όπως προβλέπεται», σχολιάζει ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών.

Ο νυν επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ, αντιναύαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Λάγιο δεν προέβη σε καμία δήλωση-σχόλιο, τηρώντας την ίδια στάση που είχε κρατήσει όταν πρωτοαναφέρθηκε το όνομά του σε δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Το OnAlert.gr επιχείρησε αλλά δεν στάθηκε δυνατό να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ.

Το ίδιο συνέβη και με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Ο απόστρατος αξιωματικός είχε απομακρυνθεί από τη θέση του Συμβούλου με αφορμή δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης για την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στην κρίση με το Oruc Reis.

Πηγή: onalert.gr