«Ξέφυγε» για ακόμα μια φορά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ακροδεξιός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με νέες δηλώσεις του κατά της Ελλάδας, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την Τουρκία την μονομερή κήρυξη ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ ζήτησε και την κατάθεση σχετικών χαρτών στον ΟΗΕ, μια ακόμα προκλητική ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης κατά των ελληνικών θέσεων και δικαιωμάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, ο ακροδεξιός πολιτικός μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX διαρκείας στην περιοχή. Αυτό που πρότεινε ο Μπαχτσελί, είναι να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας.

Το σχέδιο του Μπαχτσελί για μονομερή κήρυξη ΑΟΖ

Ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.  Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Μπαχτσελί,  αυτή πρέπει να καταγραφεί στους ναυτικούς χάρτες της χώρας και να κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, για να «περάσει» και επισήμως ότι αυτή είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Έτσι, είπε, θα καταγραφεί στους χάρτες ποια νησιά και βραχονησίδες δεν έχουν περάσει επίσημα και με συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάνης, στην Ελλάδα και άρα ανήκουν στην Τουρκία.

Και τα νησιά και οι βραχονησίδες που θα βρίσκονται στην ΑΟΖ που θα κηρύξει η Τουρκία, θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσία πολιτικών διοικήσεων, συνέχισε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στο τρίτο στάδιο των προτάσεών του, ο ακροδεξιός πολιτικών πρότεινε η Τουρκία να ανακοινώσει μια επ’ αόριστον NAVTEX για να καλύψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και των βραχονησίδων αυτών.

«Κυρίες και κύριοι, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ή θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού ή θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άσκηση Efes 2022 (σ.σ. πήγαν μαζί στη Σμύρνη Ερτογάν και Μπαχτσελί). «Έχουμε στείλει ένα ιστορικό μήνυμα στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία περνάει σε πράξεις, κινείται με προσοχή και αυτοπεποίθηση», είπε ο Μπαχτσελί, που κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάνει… δικό της χάρτη την ανομία και την αδικία στο Αιγαίο και «εμείς δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε».

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Με πληροφορίες και από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr