Πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία «καλλιεργούν» τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας και οι αναλυτές τους, με αποκορύφωμα την άποψη ότι η χώρα μας, η Γαλλία και οι ΗΠΑ… πολιορκούν την Τουρκία!

Χαρακτηριστικές οι απόψεις Τούρκων αναλυτών που παρέθεσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, με χαρακτηριστικότερες τις ακόλουθες:

Ζαφέρ Σαχίν, αρθρογράφος της εφημερίδα Μιλιέτ:

«Στην Αλεξανδρούπολη χτίζουν η έχτισαν έναν μεγάλο σταθμό αποθήκευσης LNG και μάλλον οι ΗΠΑ έχουν μακροπρόθεσμο σχέδιο να στέλνει το δικό της αέριο στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης. Αυτός είναι και ο λόγος που εκεί  εγκατέστησαν στρατιωτική βάση».

Τουργκάϊ Γκουλέρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Aksam:

«H Eλλάδα αγοράζει από την Γαλλία δεκάδες μαχητικά Rafale»

Αχμέτ Χακάν, διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet

«Tι κάνει η Ελλάδα;… Ετοιμάζεται για πόλεμο; Στρατιωτικοποιεί και τα νησιά»

Τουργκάϊ Γκιουλέρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Aksam

«Αφού αγοράζει Rafale, κι έρχονται οι ΗΠΑ δίπλα μας.  Αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε. Ο  λόγος είναι ένας. Πολιορκείται η Τουρκία. Ξεκάθαρα μιλάμε για την πολιορκία της Τουρκίας».

Βέβαια η ερμηνεία των ακραίων αυτών απόψεων – πέραν της «παροχής υπηρεσιών» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κλιμακώνει την ένταση, πχ με την παροιμιώδη πλέον φράση του «Μητσοτάκης γιόκ» – ίσως δίνεται και πάλι από τον Τουρκικό Τύπο, που καταγράφει την εφιαλτική κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία. Ενδεικτικός ο τίτλος της εφημερίδας Bir Gun: «Χρεωκοπούμε».

Πάντα σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα κάνει λόγο για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αγγίξει το 160%. Ωστόσο, στον χειρότερο βαθμό, από το 2008, βρίσκονται και τα ασφάλιστρα των τουρκικών ομολόγων, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει φτάσει το 10%.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: thracenews.gr