Πυρά εναντίον του Νίκου Δένδια εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως ο Ελληνας ομόλογός του κάνει συνεχώς δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Η τουρκική κοινή γνώμη ζητά από τους Τούρκος πολιτικούς να προστατεύσουν τα δικαιώματά της απέναντι στις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, είπε ότι το σημαντικό δεν είναι ποιος σχημάτισε Κυβέρνηση στο Ισραήλ, αλλά πως η Κυβέρνηση του Ισραήλ θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας. “Για να προχωρήσουν κανονικά οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ πρέπει το Ισραήλ να εγκαταλείψει τις επιθετικές του πολιτικές”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: “Ελπίζω η νέα Κυβέρνηση, εάν σχηματιστεί νέα Κυβέρνηση, να μην καταφύγει στις διεθνείς παρανομίες και απάνθρωπες τακτικές που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο Νετανιάχου, και να προτιμήσει την μόνιμη ειρήνη. Τότε κι εμείς θα βοηθήσουμε”.

Σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου είπε ότι η πρόοδος που υπάρχει μέχρι στιγμής “είναι καλή”. Όπως είπε, οι συνομιλίες προχωρούν σταδιακά και έχουν φτάσει στο επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά η ημερομηνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του δεν έχει οριστεί ακόμη. Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αμοιβαίος διορισμός πρεσβευτών θα πραγματοποιηθεί την επόμενη περίοδο και θα εργαστούν για την βελτίωση των σχέσεων καλύτερα από πριν.

Αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά με τον Τσαβούσογλου να τονίζει ότι έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης 25 σημείων για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι καλύπτουν θέματα όπως η γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, μια δεύτερη γέφυρα στη συνοριακή γραμμή Υψάλων, κοινές μελέτες στον τομέα της ενέργειας και μια κοινή ομάδα εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η θετική ατζέντα θα πρέπει να συνεχιστεί παρά τις προκλήσεις.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr