Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ότι είναι «κακοί γείτονες» επειδή αρνούνται να προμηθεύσουν ανταλλακτικά για τουρκικά drones, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Duvar.

«Τα δικά μας UAV θαυμάζονται σε όλο τον κόσμο. Τα τουρκικά ένοπλα UAV αλλάζουν τις πολεμικές μεθόδους και άλλαξαν την τάση του πολέμου στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής για μια νέα τουρκική φρεγάτα.

Αναφερόμενος στους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ως «κακούς γείτονες», πρόσθεσε ότι η άρνησή τους να προμηθεύσουν ανταλλακτικά, ειδικά τις κάμερες για τα drones, οδηγεί αναγκαστικά την Τουρκία στην κατασκευή περισσότερων εξαρτημάτων στο εσωτερικό.

Δείτε ακόμη: Βρετανική εταιρεία σταματά τις εξαγωγές εξαρτημάτων για drones στην Τουρκία γιατί χρησιμοποιήθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

«Για παράδειγμα, στο ζήτημα της κάμερας υποτίθεται ότι είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε κάμερες, αλλά δεν μας τις δίνουν. Μας λένε, «Γιατί πολεμάς στην Αρμενία;» Η Αρμενία επιτίθεται στους συμμάχους μου, πρέπει να δώσουμε όλη την υποστήριξη που μπορούμε. Δεν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

Τα drones της Τουρκίας αποτέλεσαν καθοριστικό μέρος των παρεμβάσεών της στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μάλιστα καταγράφηκαν σε βίντεο να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας. Ο Ερντογάν έκανε την αναφορά αυτή, προφανώς για να επισημάνει και να στρέψει την προσοχή στα τουρκικά drones, όπως το Bayraktar TB-2 που αναπτύχθηκε από την Baykar.

Στην Baykar μετέχει ο γαμπρός του Ερντογάν, Selcuk Bayraktar, που αναφέρεται και στην διευθυντική ομάδα της εταιρείας, ως επικεφαλής διευθυντής τεχνολογίας.

Από τότε που η Τουρκία ενήργησε στρατιωτικά για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Αρμένιοι διπλωμάτες και ακτιβιστές ώθησαν τις δυτικές εταιρείες να τερματίσουν τη σχέση τους με την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Δείτε ακόμη Χαστούκι από τον Καναδά στην Τουρκία: Αναστέλλει τις εξαγωγές εξοπλισμού – Οργή Τσαβούσογλου που επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν

Η Andair, μια εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε ότι δεν θα προμηθεύει πλέον ανταλλακτικά για την Τουρκική Baykar μετά από αίτημα της Αρμενικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η καναδική εταιρεία Bombardier Recreational Products (BRP) ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πωλεί κινητήρες για τα drones της Τουρκίας. Αυτό ακολούθησε την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία για τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγή: Ahvalnews

Πηγή: onalert.gr