Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, «Nautical Geo» που πραγματοποιεί βυθομετρικές έρευνες ανατολικά της Κρήτης κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου και η τουρκική φρεγάτα απομακρύνθηκε από την περιοχή των ερευνών, αλλά παραμένει προκλητικά στην περιοχή.

Ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου ανανέωσε χθες με ναυτική αναγγελία τη συνέχιση των ερευνών του γαλλικού πλοίου από τις 24 έως τις 26 του μηνός.

Οι τουρκικές αρχές, όπως συνέβη και με την πρώτη ελληνική ναυτική αναγγελία, αντέδρασαν, εκδίδοντας παράνομη αντι-NAVTEX με την οποία υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή που δεσμεύεται για τις έρευνες του Nautical Geo βρίσκεται εντός τουρκικών θαλασσίων ζωνών.

Η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική της έκδοσης ναυτικών αναγγελιών στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αμφισβητεί την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που Αθήνα και Κάιρο συμφώνησαν στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ταυτόχρονα, αμφισβητεί με παράνομη ναυτική αναγγελία τη δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο κεντρικό Αιγαίο, αναγγέλλοντας άσκηση έρευνας και διάσωσης το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Παρουσίαση με χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας από Δένδια

Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε χάρτη με την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ερμηνεύοντας αυτή τη νέα όξυνση της τουρκικής παραβατικότητας, οι διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν.

Εκτίμησαν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια λάθος θεώρηση των πραγμάτων και υπενθύμισαν ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να παραχωρήσει συνάντηση στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη.

Πηγή: thracenews.gr