Οι ηγέτες των δύο κύριων αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων συναντήθηκαν σήμερα στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τη συνάντηση όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων την Κυριακή στο Κάιρο. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έγιναν δεκτοί στο προεδρικό μέγαρο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς και τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χανίγια, στο προεδρικό μέγαρο», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Ερντογάν διατηρεί εδώ για χρόνια καλές σχέσεις με τους δύο ηγέτες και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να προωθήσει την παλαιστινιακή συμφιλίωση.

Ερντογάν

Ο συμβολισμός της συνάντησης

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο αντίπαλων Παλαιστινίων ηγετών χρονολογείται στις 5 Ιουλίου 2022 στο Αλγέρι: έπειτα από πολλά χρόνια αντιμαχιών Παλαιστινιακής Αρχής και Χαμάς, Αμπάς και Χανίγια συναντήθηκαν φιλοξενούμενοι από τον Αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν. Η τουρκική πλευρά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών των τριών ανδρών στη σημερινή συνάντηση στην Άγκυρα.

Εντούτοις, πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή προεδρία υπογράμμισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο «τη σημασία αυτής της τριμερούς συνάντησης», η οποία έδωσε τη δυνατότητα «να προβληθεί ξανά η παλαιστινιακή ενότητα και το τέλος της παλαιστινιακής διαίρεσης, ειδικά μετά την ισραηλινή επιθετικότητα στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και τις δραστηριότητες εποικισμού».

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται καθώς η ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ – Παλαιστίνης βρίσκεται σε τέλμα, και η κατεχόμενη Δυτική Όχθη βιώνει τις πιο βίαιες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές Ιουλίου, το Ισραήλ διεξήγαγε μια 48ωρη επιδρομή στην πόλη Τζενίν και τον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό, τον μεγαλύτερο στη Δυτική Όχθη. Δώδεκα Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν.

«Ενότητα και αλληλεγγύη»

Ο Αμπάς επισκέφθηκε τότε την Τζενίν για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια. Χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έγινε δεκτός από τον Ερντογάν, ο οποίος, ενώ επανέλαβε «την υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση με κάθε δυνατό μέσο», επέμεινε στη «σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης του παλαιστινιακού λαού».

«Ο διχασμός ωφελεί αυτούς που θέλουν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία», σημείωσε. Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις αναμένονται στο Κάιρο την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις.

Ο ρόλος του Αμπάς

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Αμπάς είναι ο αυτός που προσκάλεσε «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ», μια πρόσκληση που θα επιτρέψει να «συζητηθούν πώς να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού (…) και η ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας».

Θα «συζητηθεί επίσης η προσχώρηση της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ» στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε έντονα τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ στις αρχές Απριλίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr