Ο διεθνολόγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, συγγραφέας, αρθρογράφος και αναλυτής, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 73 ετών. Ο κορυφαίος ακαδημαϊκός έπασχε από μια σοβαρή ασθένεια η οποία τον ταλαιπωρούσε το τελευταίο διάστημα.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης ήταν Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών. Είχε πλούσιο έργο ως συγγραφέας. Επίσης, διατελούσε μόνιμος αρθρογράφος στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή», καθώς και στην free press Εφημεριδα «Boulevard».

Η πορεία του

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στην πόλη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Πολιτική Επιστήμη, στις Διεθνείς Σχέσεις και στο Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Tubingen, Freiburg και Bochum, Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Ανακηρύχθηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Bochum (Magna Cum Laude), διατελώντας υπότροφος του Ιδρύματος Friedrich Naumann και της Γερμανικής Ακαδημίας Υποτροφιών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Δίδαξε στις Ανώτατες Σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Σειρά άρθρων και μελετών του δημοσιεύτηκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων και μονογραφιών στην ελληνική, αγγλική, καθώς και γερμανική γλώσσα και επιμελητής συλλογικών έργων. Δίδαξε διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία.

Το συγγραφικό του έργο

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης έγραψε μια πληθώρα βιβλίων, ενώ έχει επιμεληθεί και συμβάλει στη συγγραφή πολλών ακόμα.

Ανάμεσα στα άλλα έργα του ήταν και τα:

  • Διεθνής πολιτική θεωρία και πράξη: Κύπρος, τη υστάτη ώρα
  • Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο
  • Κοπεγχάγη 2009: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη
  • Μετακεμαλισμός
  • Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: Ζάππειο Μέγαρο, 5-9 Ιουνίου 2007
  • Κύπρος: Από την αρχαιότητα έως σήμερα
  • ΧΙΙΙ Διεθνής συνάντηση αρχαίου δράματος 2007: Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα: Πρακτικά συμποσίου
  • Η Τουρκία στον 21ο αιώνα: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη.

Πηγή: Newsit.gr

Πηγή: onalert.gr