Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης παρέδωσε τα πτυχία και τα διακριτικά σήματα στους απόφοιτους οπλίτες του 81ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με το ρόλο της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος ΥΠΑΜ τόνισε ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο που απαιτεί -επιπρόσθετα από τη στρατιωτική- την επιστημονική κατάρτιση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Ο ίδιος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή των Υποβρυχίων Καταστροφέων σε ασκήσεις με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα από τέτοιες ασκήσεις, τα στελέχη και οι οπλίτες μας εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, αποκομίζουν εμπειρίες και εξοικειώνονται σε διάφορες συνθήκες επιχειρήσεων.

Παρέλαβαν τα πτυχία τους οι νέοι Βατραχάνθρωποι της Κύπρου

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των πτυχίων και διακριτικών σημάτων στους ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας για την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χθες και να αντιληφθεί εν πλω τις δυνατότητές του.

«Σήμερα, διεξάγεται κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ με τη συμμετοχή ελικοπτέρων διάσωσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου, του παράκτιου περιπολικού «ΓΕΩΡΓΙΟΥ» της Διοίκησης Ναυτικού, ελικοπτέρων (ΑW139 της 460 Μοίρας Ε-Δ) της Διοίκησης Αεροπορίας, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές των Ειδικών Ομάδων «MEDEVAC» της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Αύριο θα επαναληφθεί εκ νέου αεροναυτική άσκηση με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών RAFALΕ, στα πρότυπα της άσκησης ΤΑΛΩΣ 2021 με τη συμμετοχή της ΕΦ. Τα προαναφερθέντα είναι μέρος των Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας που υλοποιούμε και αναπτύσσουμε με άλλα κράτη. Τέτοιου είδους συνεργασίες προάγουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο διμερών, τριμερών και πολυμερών συνεργασιών που εδράζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας. Τέλος, ο κ. Πετρίδης συνεχάρη τους αποφοιτήσαντες και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες του υπουργείου Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες:

Πετρίδης Πηγή: thracenews.gr