Η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει όσο το Oruc Reis είναι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η Τουρκία απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο αναξιόπιστη είναι και πόσο περιφρονεί την ΕΕ, είπε ο κ. Πέτσας.

Με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη νέα πρόκληση των Τούρκων και το «καψόνι» που έκαναν οι Τούρκοι στο αεροπλάνο που μετέφερε το Νίκο Δένδια ο κ. Πέτσας είπε: «Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο εξωτερικών και διάβημα έγινε και έχουν δοθεί εξηγήσεις από την Τουρκία και ελπίζουμε αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί στο μέλλον».

Νωρίτερα υπενθύμισε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευθεί ότι θα ορίσει ημερομηνία για την διεξαγωγή συνάντησης στην Άγκυρα του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή, είπε ο κ. Πέτσας. Αυτό πρόσθεσε υποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και την περιφρόνηση στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Κύπρου θα θέσουν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας.

Όπως επεσήμανε «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως μάλιστα το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής».

Και ο κ. Πέτσας τόνισε: «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση: Σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις».

Πηγή: thracenews.gr