Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν θέσεις Κούρδων ανταρτών του PKK, ανάμεσά τους στρατόπεδα εκπαίδευσης, κρησφύγετα και αποθήκες πυρομαχικών, στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης πως όλα τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση εναντίον θέσεων στις περιοχές Ντερίκ, Σίντζαρ και Καρατζάκ, επέστρεψαν στις βάσεις τους, ωστόσο δεν έδωσε καμία πληροφορία για θύματα.

Νωρίτερα, οι αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν ανέφεραν πως τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν τουλάχιστον έξι θέσεις μελών της τουρκικής κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), κάνοντας λόγο για «ανθρώπινες απώλειες», αλλά χωρίς να δώσουν συγκεκριμένο απολογισμό θυμάτων.

Ενδεικτικό είναι και το «like» που έκανε ο επίσημος λογαριασμός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Twitter, σε σχετική ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Για «ανθρώπινες απώλειες» κάνει λόγο το PKK

Το PKK, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και δυτικούς συμμάχους της, διαθέτει βάσεις μετόπισθεν και στρατόπεδα εκπαίδευσης στην περιοχή Σίντζαρ και σε ορεινές ζώνες του ιρακινού Κουρδιστάν, που γειτονεύει με την Τουρκία.

Η Άγκυρα, που έχει εγκαταστήσει de facto αρκετές δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εδώ και 25 χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν, εξαπέλυσε την άνοιξη του 2021 τη νιοστή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον του PKK στο βόρειο τμήμα της ιρακινής επικράτειας, με επαναλαμβανόμενα αεροπορικά πλήγματα και ενίοτε χερσαίες μάχες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε έξι θέσεις του PKK στα όρη Καρζόχ, που επιβλέπουν καταυλισμό εκτοπισμένων Κούρδων στην περιοχή Μαχμούρ», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Γίνεται επίσης λόγος για «πλήγματα» εναντίον «άλλων δύο θέσεων στα όρη Σίντζαρ και γειτονική ζώνη της Συρίας», καθώς και για βομβαρδισμούς στον τομέα Σίλα του Ιράκ, επίσης πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. «Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο απολογισμός των πρόσφατων συγκρούσεων 

Από τη δική του πλευρά, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο χθες για «πλήγμα τουρκικού UAV» εναντίον θέσης των συριακών κουρδικών δυνάμεων κοντά στις πετρελαιοπηγές στο Ραμεϊλάν, στον βορειοανατολικό τομέα της εμπόλεμης Συρίας, χωρίς να αναφερθεί στο PKK. Η βορειοανατολική Συρία βρίσκεται στα χέρια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), που έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε μάχες με τουρκικά στρατεύματα, επίσης παρόντα σε τμήματα της βόρειας Συρίας.

Τον Δεκέμβριο, τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βόρειο Ιράκ, που αποδόθηκε στο PKK από την Άγκυρα. Τον Αύγουστο, τέσσερις τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών στην περιοχή. Επίσης τον Αύγουστο, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας στο βορειοδυτικό Ιράκ, με στόχο κλινική όπου πιστεύεται πως νοσηλευόταν τραυματισμένο στέλεχος του PKK.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Intime News

Πηγή: onalert.gr