Η Γερμανία υιοθετεί μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, σύμφωνα με το Politico, μετά τον έντονο διάλογο ανάμεσα στην Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ και τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Γερμανία είχαν ένα «on camera» επεισόδιο στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με την Μπέρμποκ να θέτει μια σειρά από «δύσκολα» ζητήματα στην Τουρκία, κάτι που δείχνει διάθεση για σκληρότερη στάση.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ έκανε έκκληση για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Τούρκου φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα και προέτρεψε την Άγκυρα να μην πραγματοποιήσει εισβολή κατά του κουρδικού στρατού στη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπάερμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Τα παράπονα του Τσαβούσογλου στην Μπέρμποκ

Η Μπέρμποκ είπε μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια ότι είναι σημαντικό για τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιλύουν τις συγκρούσεις τους μέσω διαλόγου, επειδή «η μάχη εντός της συμμαχίας είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Ρώσος πρόεδρος».

Και πρόσθεσε: «Τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει». Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου είχε τονίσει πως «όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει». Η Γερμανία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη μείωση των τόνων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας το ταραχώδες καλοκαίρι του 2020.

«Τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το άρθρο του Politico το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία η Μπέρμποκ συναντήθηκε με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης HDP, CHP και Iyi (Καλό) Κόμμα. Επισκέφτηκε επίσης οργανώσεις που εργάζονται με γυναίκες και μετανάστες και επαίνεσε τις τουρκικές προσπάθειες για την υποστήριξη των προσφύγων, λέγοντας ότι «όχι μόνο φροντίζονται αλλά και ενσωματώνονται».

Με πληροφορίες και από: Politico – Newsit / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr