Μυστήριο καλύπτει τις κινήσεις του Oruc Reis, το οποίο αργά το απόγευμα κι ενώ είχε φτάσει στο Δυτικότερο σημείο της περιοχής που καλύπτει η παράνομη τουρκική NAVTEX άλλαξε πορεία.

Κανείς δεν γνωρίζει αν η κίνηση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή στα σχέδια της Άγκυρας ή περιλαμβάνεται στην πορεία ζικ-ζακ που κάνουν τα ερευνητικά σκάφη σαν το Oruc Reis.

Γεγονός είναι πάντως πως το σημείο στο οποίο το ερευνητικό σκάφος άλλαξε πορεία -όπως αυτή αποτυπώνεται και από τον ιστότοπο Marine Traffick- είναι ταυτόσημο με εκείνο από το οποίο ξεκινά η ΑΟΖ που οριοθετήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο.

Όπως αποτυπώνεται και στο στίγμα του πλοίου, το Oruc Reis ακολουθείται στενά από δύο πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν ποιά θα είναι η πορεία του τουρκικού ερευνητικού που «έβαλε φωτιά» στο Αιγαίο.

Το δεδομένο είναι πως ο πλους του παρακολουθείται πάντα και από ελληνικά πολεμικά πλοία, ενώ η κατάσταση αξιολογήθηκε στο Συμβούλιο Άμυνας που συνεδρίασε επί τρίωρο στο Πεντάγωνο, υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε την Τρίτη για δεύτερη φορά στο Μαξίμου -η πρώτη ήταν το πρωί της Δευτέρας, στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Στην αντίπερα «όχθη», Άγκυρα και τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τηρούν «σιγήν ιχθύος» για την πορεία του Oruc Reis.

Αντιθέτως το βράδυ της Τρίτης, 11.08.2020, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, έδωσε μέσω Twitter στη δημοσιότητα βίντεο με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να συνοδεύεται από τουρκικά πλοία.

Το βίντεο συνοδεύεται από την εξής προκλητική λεζάντα: «Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε όλων των ειδών τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Γαλάζιας μας Πατρίδας μέχρι τέλους».

 

Πηγή: thracenews.gr