Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης, το αμερικανικό Πεντάγωνο φαίνεται πως έδωσε το «πράσινο φως» για ένα πακέτο υποστήριξης αξίας 270 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για τα αεροσκάφη τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας για Συνεργασία σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας ή αλλιώς «Defense Security Cooperation Agency» που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι στο «πακέτο υποστήριξης» περιλαμβάνεται η μηχανική, τεχνική υποστήριξη και η διοικητική μέριμνα – logistics» για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Η έγκριση αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου η ελληνική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται εν μέσω διαδικασίας εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση «Viper» , ενώ πριν λίγες μέρες μπήκε «πάγος» στην αναβάθμιση των F-16 Block50, αφού αναβλήθηκε η σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι το εν λόγω «πακέτο υποστήριξης» θα εκσυγχρονίσει τα ελληνικά «γεράκια» στην πιο ικανή και αποτελεσματική διαμόρφωση τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της  δεν συνεπάγεται και ολοκλήρωση κάποιας συμφωνίας, καθώς είναι απαραίτητη η έγκριση  από το Κογκρέσο και στη συνέχει οι δύο πλευρές θα μπορούν να διαπραγματευτούν για τα πιο διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και την συνολική και τελική τιμή της σύμβασης.

Με πληροφορίες από: Defense News 

Πηγή: onalert.gr