Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αμυντικής εταιρείας STM, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό στάδιο στο πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής των τουρκικών υποβρυχίων τύπου Preveze (Type 209), που έχει τεθεί σε εφαρμογή και υλοποιείται υπό την εποπτεία της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB).

Ειδικότερα, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν πως μετά τις επιτυχημένες δοκιμές στη θάλασσα με την ενσωμάτωση του νέου συστήματος αδρανειακής πλοήγησης, των συσκευών CTD, των συστημάτων ψύξης νερού, των νέων στατικών μετατροπέων και του συστήματος διαχείρισης μάχης MÜREN, εγκρίθηκε και η φάση σχεδιασμού του προγράμματος εκσυγχρονισμού.

Η αναβάθμιση μέσης ζωής (Mid-Life Upgrade) των τουρκικών υποβρυχίων τύπου Preveze αφορά τα υποβρύχια:

  •  TCG Preveze (S-353),
  • TCG Sakarya (S-354),
  • TCG 18 Mart (S-355)
  • TCG Anafartalar (S-356).

Όπως αναφέρει το Navy Recognition, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο υποβρυχίων Type 209. Συγκεκριμένα υπηρετούν έξι υποβρύχια Type 209/1200 και οκτώ υποβρύχια Type 209/1400, με τα τελευταία να διαθέτουν οκτώ τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών, που εκτοξεύουν τορπίλες τύπου Tigerfish Mk 24 Mod 2 και τύπου STN Atlas DM2A4, καθώς επίσης και πυραύλους Harpoon. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω τουρκικά υποβρύχια Preveze, που εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής είναι Type 209/1400.

Πηγή: onalert.gr