Του Κώστα Αλατζά 

Οι πολλές εμπλοκές των τελευταίων ημερών ελληνικών μαχητικών με οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη δείχνουν αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Σε αυτή την εκτίμηση προβαίνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, σχολιάζοντας τις συνολικά 30 εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών που σημειώθηκαν σε δύο ημέρες στο Αιγαίο.

Για δεύτερη φορά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχωρά σε μαζικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου προκαλώντας σε αερομαχίες τα ελληνικά αεροσκάφη. Όπως σημειώνουν στο OnAlert επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, τις τελευταίες ημέρες οι πιλότοι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επιδιώκουν να παραμένουν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν εντός του FIR Αθηνών, παραβιάζοντας αρκετές φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν 10 φορές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Συνολικά δραστηριοποιήθηκαν 22 μαχητικά τύπου F-16 εκ των οποίων τα 20 ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά μαχητικά μαζί με 3 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προχώρησαν σε  90 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κατά μήκος του Αιγαίο, ενώ δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών τύπου F-16 πραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.

Η έντονη δραστηριότητα της της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας καταγράφηκε στη διάρκεια μιας ημέρας που δεν διεξαγόταν κάποια τουρκική άσκηση, όπως συνέβαινε πριν από δύο ημέρες ανατολικά της Ρόδου. Εκείνη την ημέρα  τα τουρκικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν 20 φορές με τα ελληνικά μαχητικά, αριθμός αρκετά μεγάλος σε σχέση με τη συνηθισμένη τουρκική δραστηριότητα.

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί μαζικές παραβιάσεις από μεγάλο αριθμό τουρκικών αεροσκαφών αλλά δεν είχαν καταγραφεί τόσες εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά όσες την Τετάρτη (21.12.2022) και την Δευτέρα 19.12.2022). Σε δύο ημέρες σημειώθηκαν 30 εμπλοκές και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.

Πηγή: thracenews.gr