Ο Αρχηγός της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας (Α/ΓΕΝ), Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, μιλώντας σε μια εκδήλωση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Η περίοδος που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πιο ισχυρή, ήταν όταν η ναυτιλία της ήταν ισχυρότερη. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και τους ναυτικούς, άρχισαν οι εδαφικές απώλειες. Επειδή το ναυτικό ήταν αδύναμο, τα νησιά μας στο Αιγαίο κατακτήθηκαν από την Ελλάδα χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.

Συνέχισε, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν θέλει να αρκείται σε αυτά. Τα μέρη που δείχνουν ως δικά τους στους χάρτες τους περιλαμβάνουν και τις περιοχές μας».  

Αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, ο Τούρκος αξιωματικός είπε: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν 8 κύρια προβλήματα με την Ελλάδα. 7 από αυτά αφορούν εμάς. Αφορούν τη ναυτιλία. Γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή τους. Αντί όμως να τα λύσει, η Ελλάδα προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις. Υπάρχουν 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Έχουν οπλίσει 19 από αυτά. Έχουμε νησιά και βράχους των οποίων η κυριαρχία και η ιδιοκτησία αμφισβητούνται. Προσπαθούν να τα δείξουν ως δικά τους οργανώνοντας επισκέψεις αξιωματούχων».

«Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά σε 12 μίλια το 2020. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία. »Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια και στο Αιγαίο». Προσπαθεί να διεκδικήσει τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνοπτικά, στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει το ρόλο της περιφερειακής ηγεσίας», είπε ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.

Θέλοντας να τονίσει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, δήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα είχε λιγότερα πλοία από εμάς, τώρα βρισκόμαστε πλέον στο ίδιο επίπεδο».

«Δεν θέλουμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα» 

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει για την Τουρκία η Μαύρη Θάλασσα, ο αρχηγός του τουρκικού ΠΝ είπε πως η χώρα του δεν θέλει να υπάρχουν πλοία των ΗΠΑ ή άλλων χωρών του NATO στην περιοχή.

«Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε αυτά τα μέτρα μόνοι μας και ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα». 

«Δεν πρέπει να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή. Πρέπει να σεβαστούν τη Συνθήκη του Μοντρέ. Η Τουρκία θα εξασφαλίσει την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μαύρη Θάλασσα μόνη της», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Τούρκος Α/ΓΕΝ δήλωσε ότι το τουρκικό ναυτικό κατασκευάζει μια νέα ναυτική βάση στην περιοχή βορειοανατολικά της Αμμοχώστου στην Κύπρο. «Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα σταθμεύουν μόνιμα εκεί».

Πηγή: TRT Haber / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr