Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επιτίθεται με άκρως προκλητικό τρόπο στην Ελλάδα. Δεν θα είναι μάλλον ούτε η τελευταία φορά που ο Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες. Τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για μη υπάρχουσες παρενοχλήσεις, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν και είχε γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά ότι το καθεστώς των νησιών είναι να είναι αποστρατικοποιημένα, από το 1936 τα νησιά σταδιακά εξοπλίζονται» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Σοζτζού.

Απείλησε μάλιστα λέγοντας πως η Τουρκία δεν θα κλείσει τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο (!) και σε καμία παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο (!) και ζήτησε από την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με τις συνθήκες». «Η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά δεν πρόκειται και να επιδείξουμε αδυναμία σε ό,τι αφορά την άμυνά μας» τόνισε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «ανακολουθία μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου» που, όπως λέει, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». «Αν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια, εκείνοι ισχυρίζονται ότι ο εναέριος χώρος τους είναι 10 μίλια. Αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδίως με τις διεθνείς συμφωνίες» υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο και επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της Άγκυρας ότι «καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν έχει ελπίδα επιτυχίας».

Ακάρ: Ο κορονοϊός σταμάτησε τα ΜΟΕ
Είπε επίσης ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν προχώρησε η εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί κατά τις επαφές Ελλάδας-Τουρκίας σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

«Οι αντιπροσωπείες μας είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εφαρμογής ΜΟΕ για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Η τέταρτη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει στην Άγκυρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη λόγω του κορονοϊού» είπε.

Πάντως ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διμερών επαφών καθώς θεωρεί ότι οι επαφές αυτές είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών, ότι είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας με σκοπό την επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου με την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: thracenews.gr