Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τους ομολόγους του από την Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, όπου και αναφέρθηκε στις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo αλλά και στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και κατ’ επέκταση στις φρεγάτες Belharra.

Ο Ακάρ θέλησε να στείλει ένα «μήνυμα» στην ελληνική πλευρά ενόψει του νέου γύρου των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, λέγοντας πως η Τουρκία είναι υπέρ και επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα, ωστόσο τόνισε πως η συμφωνία με την Γαλλία, με σημαντικές πολιτικές,στρατιωτικές και στρατηγικές διαστάσεις, δεν είναι «επωφελής για τους γείτονες Έλληνες».

«Πυρά» για το Nautical Geo

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου «σχετικά με την προσπάθεια του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», λέγοντας ότι: «Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε επίμονα να παραβιάσει [την υφαλοκρηπίδα] στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Τα απαραίτητα μέτρα ελήφθησαν από τα αρμόδια στοιχεία μας», δίχως ωστόσο να διευκρινίσει τι εννοούσε με αυτή την φράση.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις της. Πιστεύουμε [όμως] ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους, με σχέσεις καλής γειτονίας και διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι η πιο ειλικρινής ευχή μας να ανοίξουν τα κανάλια διαλόγου με τους σημερινούς συνομιλητές μας καθώς και με τους προηγούμενους συνομιλητές μας. Είμαστε όλοι υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο, θα ήθελα να είναι γνωστό ότι δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και [του ψευδοκράτους] και ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αποτέλεσμα».

Επιπρόσθετα, περιέγραψε τις διαβουλεύσεις, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τις διερευνητικές επαφές και τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πρόληψης και Αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο NATO, ως ευκαιρία και κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη διαλόγου. Στην ερώτηση σχετικά με την «κούρσα εξοπλισμών» τον οποίο η Τουρκία αντιλαμβάνεται και προβάλλει ότι η Ελλάδα «ξεκίνησε», ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε: «Θα πρέπει να φανεί ότι, δεν θα είναι επωφελές για τους γείτονες μας να αναλάβουν διάφορες πρωτοβουλίες και να παρασύρονται οι Έλληνες από τα κίνητρα και τις προκλήσεις ορισμένων χωρών» αφήνοντας αιχμές για την συμφωνία Ελλάδα – Γαλλίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα μας είναι κάποιου είδους «υποχείριο» των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή, ενώ έκλεισε με την προκλητική επισήμανση ότι: «Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν».

Με πληροφορίες από: TRT Haber / Φωτογραφία Twitter

Πηγή: thracenews.gr