Ξεκάθαρο μήνυμα «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ»», έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με μία προφανή «σπόντα» στην Ισπανία και τις συμφωνίες Σάντσεθ – Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ».

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα, εστίασε στις «διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις» της Ελλάδας και της Γαλλίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αποτελεί επιστέγασμα των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε και στάθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών πολύ σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως οι νέες φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale, «τα οποία δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής». Σημείωσε ακόμα πως η συμφωνία προβλέπει τον στενό συντονισμό των δύο χωρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προσέθεσε πως η σημερινή τους συνάντηση αποτελεί υλοποίηση του όρου αυτού. Ειδικότερα, είπε πως συζήτησαν και εξέτασαν τις κοινές προκλήσεις και χαρακτήρισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μεταξύ τους σύμπτωση απόψεων.

Εξίσου, διαμήνυσε πως η συμφωνία με τη Γαλλία δεν απειλεί οιονδήποτε, δεν στρέφεται εναντίον οιονδήποτε.

Επιπλέον, οι κύριοι Δένδιας και Λε Ντριάν συνομίλησαν για την ΕΕ και την επερχόμενη γαλλική προεδρία και τις προτεραιότητές της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τον Γάλλο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει η γαλλική προεδρία και πως είναι αρωγός στην προώθηση του τρίπτυχου: επανεκκίνηση, ισχύς, ένταξη. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε πως η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μέσω της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας, που είναι απολύτως συμβατό με τις ΝΑΤΟϊκές μας δεσμεύσεις, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, οι Νίκος Δένδιας και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συζήτησαν για την ιδιαίτερα ανησυχητικά κατάσταση στο Σαχέλ και τον κίνδυνο εξάπλωσης της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας για το Σαχέλ και παρακολουθεί πλέον στενά τις εξελίξεις αυτές, μέσω της νέας μας πρεσβείας στη Σενεγάλη» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Επιπροσθέτως, συζήτησαν και τα θέματα στις σχέσεις με την υποσαχάρια Αφρική, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπενθυμίζει πως πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε μια χώρα της περιοχής αυτής, τη Ρουάντα. Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε με γαλλικό αεροσκάφος. Επίσης, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής και ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Γκαμπόν και στην Γκάνα, όπου η Ελλάδα θα δωρίσει εμβόλια.

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε πως η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία ένα διαρκή συντονισμό για τα θέματα που αφορούν την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Λε Ντριάν για την πρόσκληση της Ελλάδας «στην πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη των Παρισίων». Προσέθεσε πως υιοθετήθηκαν συμπεράσματα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος της Λιβύης και της λιβυκής κοινωνίας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν αναλυτική συζήτηση για τη Μεσόγειο, με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Άλλωστε τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου που ακολουθεί.

Πηγή: onalert.gr