«Ανατροπή» στα σχέδια και τις αποφάσεις είχαμε στη Ρωσία για την ενίσχυση της πληττόμενης από τις πυρκαγιές Ελλάδας.

Χθες είχε αναφερθεί, με αφορμή κι ένα tweet του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά από συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, πως θα έρθει από τη Ρωσία ένα δεύτερο Beriev, όμοιο με το πρώτο που ήδη επιχειρεί, πολλές φορές με θεαματικά αποτελέσματα.

Ήδη είχε υπάρξει και επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, για το ίδιο θέμα.

Η ανταπόκριση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ταχεία και -όπως γνωστοποίησε η Ρωσική Πρεσβεία- το ελληνικό αίτημα εγκρίθηκε.

Όμως αυτό που έγινε αργότερα γνωστό, ήταν ότι η Ρωσία δεν θα διαθέσει ακόμη ένα Beriev, αλλά δύο Ilyushin II-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8, όπως προέκυψε κι από τη συνομιλία του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον υπουργό μεταφορών Vitaly Savelyev.

Τα Ilyushin έχουν δικαίως χαρακτηριστεί «ιπτάμενα τάνκερ» αφού μπορούν να μεταφέρουν και να κάνουν ρίψεις 44 τόννων νερού!

Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το νερό που μεταφέρουν τα Beriev και αντιστοιχούν -περίπου- στο νερό που ρίχνουν πάνω από τις φωτιές 6 Canadair!

Τα «μειονεκτήματα» είναι πρώτον πως το Ilyushin -λόγω και του όγκου του, αλλά και του βάρους του νερού που μεταφέρει- δεν έχει την ίδια ευελιξία, και δεύτερον, δεν μπορεί να ανεφοδιαστεί στη θάλασσα, αλλά στο αεροδρόμιο που θα σταθμεύει.

Όπως έγινε γνωστό, το ένα εκ των δύο «ιπτάμενων τάνκερ» θα σταθμεύει στην Αθήνα και το έτερο στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: onalert.gr