Άκρως αποκαλυπτικές της δράσεως του 36χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και του 53χρονου πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ», κατηγορούμενων για τις πράξεις της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της προδοτικής κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, είναι οι εκθέσεις των εργαστηριακών ελέγχων σε ηλεκτρονικές συσκευές ιδιοκτησίας τους, που κατασχέθηκαν.

Ειδική μνεία γίνεται επί των ευρημάτων, αλλά και επεξήγηση της «αξίας» τους από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου στην παραπεμπτική της πρόταση, που έφερε στη δημοσιότητα η «δημοκρατική».

Αναφέρεται, ειδικότερα, στην 32σέλιδη πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου στα ευρήματα της από 7.1.2021 έκθεσης εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης του 7ου Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Δ.Ε.Ε. (Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών) και της από 11.1.2020 έκθεσης επισκόπησης – ανάλυσης των ανακριτικών υπαλλήλων της Υ.Α. Ρόδου, όπου βρέθηκαν φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων και σκαφών του λιμενικού σώματος τραβηγμένες και σταλμένες από το κινητό τηλέφωνο του 53χρονου, που έφερε χαρακτηριστική φθορά στην οθόνη του.

Από την έκθεση επισκόπησης – ανάλυσης συσκευής κινητού τηλεφώνου του 53χρονου, μάρκας Samsung, προκύπτει πλήθος κλήσεων προς τον αριθμό του 36χρονου συγκατηγορουμένου του, μέχρι και την 19.11.2020, ενώ σε τέσσερις συνομιλίες τους κατά τις ημερομηνίες 13.10.2020, 1.11.2020 (δύο συνομιλίες), 03.11.2020 και 19.11.2020 και σε ένα μήνυμα SMS την 19.11.2020 η τηλεφωνική σύνδεση του 53χρονου ενεργοποιείται από κεραία στο Καστελόριζο.

κατασκοπεία - Ρόδος


Πολλές συνομιλίες γίνονται πριν την αναχώρηση του πλοίου για το Καστελλόριζο, καθώς η τηλεφωνική σύνδεση του 53χρονου ενεργοποιεί την κεραία του λιμανιού της Ρόδου.
Επίσης στη συσκευή του κινητού του 53χρονου φαίνονται αποθηκευμένα αρχεία εικόνας μεταξύ των οποίων και τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με λήψεις από 6.11.2020 και από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά.

Το ό,τι καταγράφονται οι αριθμοί των πλοίων και οι θέσεις τους προκύπτει αναμφίβολα, όπως επισημαίνει η Εισαγγελέας, από το γεγονός ότι ο 36χρονος σε μήνυμα που απέστειλε στον 53χρονο την 03/11/2020 και ώρα 07:55 ζητά πληροφορίες για την θέση του σκάφους Ρ32 με το εξής γραπτό κείμενο «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;» ενώ ο 53χρονος του απάντησε την 08:20 μμ της ιδίας ημέρας με το εξής κείμενο μηνύματος «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά». Εν συνεχεία ο 36χρονος χρησιμοποιώντας την συσκευή του κινητού τηλεφώνου του, περιηγείται στο διαδίκτυο τουλάχιστον από 09:48 μμ της 3.11.2020 στην επίσημη ιστοσελίδα του πολεμικού ναυτικού, προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.

Δείτε επίσης Κατασκοπεία – Ρόδος: Τα μηνύματα που αντάλλασσαν οι κατηγορούμενοι – Το σκάφος P32 και οι φωτογραφίες

Κατά το χρονικό διάστημα άρσης του απορρήτου, ήτοι από 1/10/2020 έως την 30/11/2020, οι δύο κατηγορούμενοι συνομιλούν μεταξύ τους 61 φορές, κάτι που αποδεικνύει ότι η παροχή πληροφοριών ήταν συνεχής.

Από την από 13.8.2021 έκθεση ανάλυσης δεδομένων του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πληθώρα διαδικτυακών συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων μέσω των εφαρμογών facebook/messenger, viber και what’s up.


Στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου βρέθηκαν αποθηκευμένες μεταξύ άλλων τρεις φωτογραφίες ελληνικού πολεμικού πλοίου αγκυροβολημένου στο Καστελλόριζο, αλλά και σκάφους του λιμενικού σώματος με στοιχεία Ρ-206 τραβηγμένες εμφανώς από την συσκευή κινητού τηλεφώνου του 53χρονου μάρκας Samsung από κοντινή απόσταση, αλλά και από την πάνω πλευρά του, ώστε να είναι ορατός ο ακριβής εξοπλισμός του, η ετοιμότητά του και η κατάσταση συντήρησής του, αλλά και άλλες φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίων του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με την από 13.8.2021 έκθεση ανάλυσης δεδομένων της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών / Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου κατά το διάστημα άρσης του απορρήτου, εμφανίζονται επικοινωνίες μεταξύ των τηλεφωνικών συνδέσεων των δύο κατηγορούμενων.
Προέκυψαν εξάλλου διαδικτυακές επαφές μέσω των εφαρμογών messenger και whatsup, ενώ ο 36χρονος κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021 (χρονικό διάστημα άρσης απορρήτου) επικοινωνεί μέσω της εφαρμογής what’s up (calls and chats) με μία πληθώρα τουρκικών αριθμών τηλεφωνίας (κωδικός +90), πράγμα που αποδεικνύει, όπως επισημαίνει η Εισαγγελέας, ότι ο κατηγορούμενος μετέδιδε τις πληροφορίες που ελάμβανε σε άτομα διαμένοντα στην Τουρκία.

Στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου βρέθηκαν αρχεία εικόνας που είχε αποστείλει με το κινητό του ο 53χρονος και που απεικονίζουν ελληνικό πολεμικό πλοίο αγκυροβολημένο στον λιμένα του Καστελλόριζου με ναυτικούς στο κατάστρωμά του, εν ώρα καθήκοντος.

Σημειώνει η κ. Εισαγγελέας, ότι η διά γυμνού οφθαλμού και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση και καταγραφή των ναυτικών δυνάμεων και στρατιωτών είναι αποτελεσματικότερη από την φωτογράφηση μέσω drone και παρέχει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ, την ετοιμότητα και
αποτελεσματικότητα των ελληνικών πολεμικών δυνάμεων, ενώ οι φωτογραφίες εκ του σύνεγγυς πολεμικών πλοίων δίνουν πληροφορίες για το είδος, την ποιότητα και την ετοιμότητα του οπλισμού και των ναυτών που μεταφέρουν.

Επιθεώρηση Στόλου

Ο 53χρονος έδινε και προφορικά πληροφορίες για τους αριθμούς και τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων που συναντούσε κατά τον πλου στην ανοικτή θάλασσα.
Η Εισαγγελέας, τονίζει μεταξύ άλλων, πως η αποτελεσματικότητα ενός πλοίου ως πολεμικού όπλου εξαρτάται όχι μόνο από τον τύπο του, αλλά και από τον οπλισμό του, το φερόμενο ναυτικό πυροβολικό, τις τορπίλες, τους πυραύλους και σε δευτερεύοντα ρόλο τις νάρκες και βόμβες πίεσης ή βυθού που φέρει.

Είναι χαρακτηριστικό και αυτονόητο ότι ο οπλισμός του πλοίου είναι εμφανής εξωτερικά, αλλά όχι διακριτός σε ποιότητα από απόσταση και από μη έμπειρο παρατηρητή. Όταν όμως η εικόνα είναι κοντινή και από μικρό ύψος και συνδυάζει πληροφορίες για τον οπλισμό που φέρει, την κατάσταση του πλοίου (συντήρηση) και το προσωπικό που μεταφέρει, ο συνδυασμός των τριών στοιχείων παρέχει πληροφορίες που είναι απόρρητες – προσιτές μόνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την στρατιωτική ηγεσία και δεν μπορεί να τυγχάνουν καταγραφής και επεξεργασίας.

Τέτοιες φωτογραφίες που δεν περιήλθαν τυχαία αλλά μεθοδευμένα στην κατοχή του, απέστελλε 53χρονος στον 36χρονο, αλλά και του μετέφερε και πληροφορίες για την θέση και τους αριθμούς των ελληνικών πολεμικών πλοίων στην ανοικτή θάλασσα και τον αριθμό των στρατιωτών που μετέφερε με το πλοίο όπου εργαζόταν στη Μεγίστη.

Ρόδος - κατασκοπεία


Σημειωτέον ότι, ακόμη και αν τα οπλικά συστήματα που φέρει ένα πλοίο είναι γνωστά στον αντίπαλο, πράγμα που δεν είναι καθόλου δεδομένο, ωστόσο το αν φέρει τα λεγόμενα στρατηγικά όπλα, αν ο οπλισμός του είναι
αναβαθμισμένος και «έμφορτος» – γομωμένος, ήτοι έτοιμος για χρήση, αποτελεί μία λεπτομέρεια πολύ σημαντική σε συνθήκες έντασης, όπως αυτές που επικρατούσαν κατά το χρονικό διάστημα της επικοινωνίας των δύο κατηγορουμένων, που μπορεί να αποκαλυφθεί μόνο από κοντινή παρατήρηση και κατόπιν ανάλυσης της εικόνας από εμπειρογνώμονα, ειδικό στα οπλικά συστήματα.

Επίσης, ο αριθμός των προσώπων που επιβαίνουν στα πλοία (ο οποίος φαίνεται να καταγράφεται σε κάποιες φωτογραφίες) όπως και ο αριθμός των στρατιωτών που αποβιβάζονται στο νησί, σε συνδυασμό με τους αριθμούς, τον οπλισμό και τις θέσεις των πλοίων στην ανοικτή θάλασσα, δίνουν πληροφορίες για την διάταξη και σύνθεση των στρατιωτικών δυνάμεων που είναι απόρρητες και προσιτές μόνο στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, καθώς αφορούν στην αμυντική ετοιμότητά της και η γνώση τους στερεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού έναντι του εχθρού.

Πηγή: dimokratiki.gr / Δαμιανός Αθανασίου

Πηγή: thracenews.gr