Ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας μίλησε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης «Rossiya-24» στο περιθώριο της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Dubai Air Show 2021 και είπε ότι η χώρα του θεωρεί την Τουρκία ως έναν «πολλά υποσχόμενο σύμμαχο και εταίρο», ενώ άφησε «αιχμές» για Su-35.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα «ενδιαφέρεται σίγουρα» για τα μαχητικά αεροσκάφη που μπορεί να της προσφέρει η ρωσική αεροπορική βιομηχανία, όπως το μαχητικό αεροσκάφος 4++ γενιάς Su-35: «Τα προβλήματα [της Τουρκίας] με την προμήθεια τόσο των F-35 όσο και των F-16 από τις ΗΠΑ είναι γνωστά. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία πιθανότατα θα στρέψει την προσοχή της στα δικά μας στρατιωτικά αεροπορικά συστήματα» εννοώντας μαχητικά αεροσκάφη.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Νομίζω ότι [οι Τούρκοι] σίγουρα θα ενδιαφέρονται για το Su-35» και υπενθύμισε ότι το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57 είχε παρουσιαστεί στον Πρόεδρο  Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Μόσχας MAKS – 2019. Ο Σουγκάγιεφ είπε: «Ο Πρόεδρος [Ερντογάν] έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το αεροπλάνο. Θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση, το Su-57 είναι ένα αεροσκάφος που αποτελεί προτεραιότητα για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, η προοπτική εξαγωγής του Su-57 είναι αρκετά υψηλή».

Πάντως, το τουρκικό φλερτ με τα ρωσικά μαχητικά και συγκεκριμένα για τα Su-35 και Su-57 «ξέσπασε» από εκείνη την περιβόητη απάντηση του Ερντογάν, ερωτηθείς στην έκθεση MAKS το 2019, αν η Τουρκία θα αγόραζε ρωσικά μαχητικά σε περίπτωση που απομακρυνόταν από το πρόγραμμα ανάπτυξης των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και την απρόσμενη στιχομυθία με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Με πληροφορίες από: Sputnik / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr