Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, ανέφερε την Τρίτη το Middle East Eye.

Οι Ρώσοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι η συμφωνία είναι κοντά, προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσιεύοντας παραπλανητικές δηλώσεις, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ρωσικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι κοντά στην υπογραφή νέας σύμβασης για επιπλέον S-400.

Η Ρωσία προσπαθεί να οργανώσει μια επιχείρηση παραπλάνησης και δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο καθεστώς των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο ίδιος Τούρκος αξιωματούχος.

Όπως υπενθυμίζει η Ahval, η απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία προκάλεσε σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανική κυβέρνηση λέει ότι τα ρωσικά όπλα ενδέχεται να απειλήσουν την τεχνολογία του ΝΑΤΟ και η αγορά δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στον τουρκικό οργανισμό προμηθειών άμυνας ως απάντηση στην εξαγορά των ρωσικών πυραύλων αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Απειλεί δε με περαιτέρω κυρώσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχαν να συμφωνήσουν σε λύση του ζητήματος των S-400 κατά την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Πηγή: AhvalNews

Πηγή: onalert.gr