Μπορεί η απόκτηση των πυραύλων S-400 από την Τουρκία να έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη «ρήξη» στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το NATO, με την επακόλουθη απομάκρυνσή της από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, ωστόσο Ρώσος αξιωματούχος προχώρησε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις σήμερα.

Ειδικότερα, η Ρωσία βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού ενός νέου προγράμματος για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας – συστοιχίας των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, με το χρονοδιάγραμμα και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών να αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μικέγιεφ, στο πλαίσιο της διεθνούς αεροδιαστημικής έκθεσης MAKS-2021 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Μόσχα και έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα, λόγω της επικείμενης παρουσίασης του νέου μαχητικού αεροσκάφους της United Aircraft Corporation (στην οποία υπάγεται η περίφημη Sukhoi).

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαβουλεύσεις, ενώ έχει δημιουργηθεί ήδη ένα χρηματοοικονομικό μοντέλο, καθώς επίσης ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πρόγραμμα για την διαδικασία τεχνικής συνεργασίας, εκπαίδευσης και υποστήριξης. Τα παραπάνω αποτελούν συνολικά το πρόγραμμα για την παράδοση δεύτερης παρτίδας πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosoboronexport «αναμένουμε να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες».

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr