Η αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία προκάλεσε επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των πυραύλων, ενώ η Ουάσινγκτον απείλησε – όπως αναφέρει η Cumhuriyet – με νέα αντίμετρα την Άγκυρα εάν προχωρούσε σε νέα αγορά.

Όμως μιλώντας ζωντανά στο NTV, ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε αδιάλλακτος, λέγοντας: «Οι S-400 είναι μια τελειωμένη υπόθεση… Θέλουμε να εξετάσουμε πώς θα πάμε παρακάτω με τις ΗΠΑ».

Βέβαια με την τακτική του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» ο Τσαβούσογλου έκανε και «δηλητηριώδες άνοιγμα» προς τις ΗΠΑ λέγοντας πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να αγοράσει και αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα, παρά την απόκτηση των S-400.

Δείτε επίσης S-400 στην Τουρκία: Ο Ερντογάν «έσκαψε τον λάκκο του» και η Ρωσία το αξιοποιεί

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να μας το πουλήσουν, μπορούμε επίσης να αγοράσουμε το αντιαεροπορικό σύστημα των ΗΠΑ κι ας είναι πιο ακριβό. Αν μπορούν να περάσουν μια τέτοια απόφαση από το Κογκρέσο…».

Ο Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να παράγει το δικό της σύστημα αεράμυνας, αλλά και να δικαιολογήσει την αγορά των S-400, πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα αεράμυνας μέχρι να το παράγουμε μόνοι μας».

Πηγή: cumhuriyet

Πηγή: onalert.gr