Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα Τούρκος πολίτες οι οποίοι φαίνεται πως είχαν διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, προχωρώντας σε κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων, σε μια προσπάθεια να διαταράξουν τα δίκτυα χρηματοδότησης και υποστήριξης των τρομοκρατών.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών (U.S Treasury) επέβαλε χθες κυρώσεις σε πέντε άτομα, κ των οποίων οι τρεις ήταν Τούρκοι και οι δύο Αιγύπτιοι πολίτες, τα οποία χαρακτήρισε ως μέλη του  χρηματοδοτικού δικτύου της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, διότι «παρείχαν μια σειρά από υπηρεσίες οικονομικής και ταξιδιωτικής διευκόλυνσης».

Η λίστα των συγκεκριμένων προσώπων περιελάμβανε:

  • την Αιγύπτια Majdi Salim, η οποία περιγράφεται από Αμερικανούς αξιωματούχους ως «μία από τους κύριους διαμεσολαβητές μιας σειράς δραστηριοτήτων της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της δράσης ως οικονομικού ταχυμεταφορέα προς το συμφέρον της τρομοκρατικής οργάνωσης.
  • Τον Αιγύπτιο  Muhammad Nasr al-Din al-Ghazlani, ο οποίος υποστήριξε εξίσου την Αλ Κάιντα μεταφέροντας χρήματα και συχνά «παρείχε χρηματικά ποσά στις οικογένειες των φυλακισμένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης».
  • Τον Τούρκο Nurettin Muslihan, ο οποίος κατηγορείται  ότι διατηρούσε επαφή με την ανώτερη ηγεσία της Αλ Κάιντα στη Συρία, επιδιώκοντας την άμεση επικοινωνία του με τον νεκρό πλέον ηγέτη Αμπντουλάχ Μοχάμεντ Ρατζάμπ Αμπντ αλ-Ραχμάν, γνωστό και ως Αμπού Χαϊρ αλ-Μασρί. Επιπρόσθετα, ο ίδιος προσπάθησε να διαμεσολαβήσει μεταξύ ενός άλλου Τούρκου πολίτη, του Cebrail Güzel και του αλ – Ραχμάν.
  • Τέλος, ένας τρίτος Τούρκος πολίτης, ο Sonar Gürleyen, αναγνωρίστηκε ως «εξτρεμιστής της Αλ Κάιντα, οποίος παρείχε επίσης οικονομικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις για την τρομοκρατική οργάνωση και κατηγορείται ακόμα για τη συνεργασία του με άλλον εξτρεμιστή μαχητή της Αλ Κάιντα».

Ειδικότερα, ο Διευθυντής του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σχετικά με τις κυρώσεις στα προαναφερθέντα φυσικά πρόσωπα πως: «Αυτές οι στοχευμένες κυρώσεις υπογραμμίζουν την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διακόψουν την οικονομική υποστήριξη στην Αλ Κάιντα» και πρόσθεσε ότι: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ξένους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να αποκαλύψουμε και να διαταράξουμε τα δίκτυα οικονομικής υποστήριξης της Αλ Κάιντα».

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr