Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Τουρκία, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Καναδό ομόλογό του, έθιξε το θέμα του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο Καναδάς στην Άγκυρα λόγω των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η απαγόρευση εξαγωγών οπλικών συστημάτων που αποφάσισε ο Καναδάς εις βάρος της Τουρκία, αφορούσε τεχνολογία μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων (drone) καθώς υπήρχαν αναφορές ότι αυτά τα οπλικά συστήματα χρησιμοποιούνταν από τις αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά των Αρμενίων στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τότε την απόφαση του Καναδά ότι δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή η αναστολή εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας.

«Διαβίβασε ανησυχίες σχετικά με τη στάση του Καναδά στους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκαν στην Τουρκία και ζήτησε την αναθεώρησή τους», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το εμπάργκο όπλων του Καναδά

Το καναδικό εμπάργκο αφορούσε μεταξύ άλλων συστήματα απεικόνισης και στόχευσης προς την τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar. Ο Καναδάς είχε διακόψει το 2019 εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες, αλλά οι εξαγωγές ξανάρχισαν αργότερα, πριν ανασταλούν εκ νέου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η καναδική οργάνωση για το έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares είχε ανακοινώσει τότε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν πως τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, την μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει την έδρα της στον Καναδά.

Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν εξαπλασιάστηκαν πέρυσι. Οι πωλήσεις drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού εκτοξεύτηκαν σε 77 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Σεπτέμβριο πριν ξεσπάσουν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με στοιχεία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr