Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά και διήρκεσε μία ώρα.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν. Σχεδόν μια ώρα κράτησε η συνάντηση των δυο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 17:20 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:15. Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε δηλώσει: “Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα”.

Τι είχε προηγηθεί

Πριν τη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει «Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων».

Νωρίτερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η παρούσα Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι, όπως είπε, δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας. Ο κορονοϊός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Σε όλα αυτά η ατζέντα 20 – 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Πηγή: thracenews.gr