Σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ή στα αυτοκίνητά τους, έχει βρει το ξημέρωμα τους περισσότερους κατοίκους στη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ. Στο νησί θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το διάγγελμα που θα απευθύνει με τα νέα μέτρα.

Η Σάμος θρηνεί τα δυο παιδιά… Οι δύο μαθητές Λυκείου εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από τα χαλάσματα του τοίχου που τα καταπλάκωσε, μάλλον στην προσπάθειά τους να προστατευτούν.

Οι διασώστες μόλις εντόπισαν τα δύο εγκλωβισμένα παιδιά, τον Άρη και την Κλαίρη, άρχισαν να σκάβουν με τα χέρια τους στα συντρίμμια. Δεν άκουσαν φωνές ούτε εκκλήσεις για βοήθεια, μέχρι που ο πυροσβέστης Γιώργος Μιαούλης αντίκρισε τη μακάβρια εικόνα.

Στο νησί οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους και μακριά από την παραλιακή ζώνη, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονταν όλη νύχτα. Ως τις 5 τα ξημερώματα καταγράφηκαν σχεδόν 60 μετασεισμοί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τρεις από αυτούς να είναι της τάξεως των 4,1 και 4,2 Ρίχτερ (2), ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπόλοιπο είναι άνω των 3 Ρίχτερ.

Η Πολιτική Προστασία μαζί με το υπουργείο Υποδομών έχουν στήσει σκηνές και μετά τις συσκέψεις που έγιναν χθες σε Καρλόβασι και Βαθύ, σήμερα το πρωί θα γίνει μία πιο λεπτομερής εκτίμηση της ζημιάς στο νησί.

Εκτός από την τραγική αυτή απώλεια, οι υλικές καταστροφές είναι μεγάλες. Ένα 14χρονος με σοβαρά κατάγματα μεταφέρθηκε από τη Σάμο στο νοσοκομείο Παίδων. Με C-130 μεταφέρεται στην Αθήνα και 62χρονη γυναίκα που επίσης έχει βαριά κατάγματα.

Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές

Η κατάσταση στο νησί μετά τον κύριο σεισμό ήταν αποκαρδιωτική καθώς σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για ζημιές σε περίπου 100 κτίρια.

«Είναι 50 με 100 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει. Σοβαρές είναι οι ζημιές στον μητροπολιτικό ναό στο Καρλόβασι», ανέφερε το πρωί στο Open.

Πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, κυρίως παλιά και εγκαταλελειμμένα, καθώς κατέρρευσαν τοίχοι και υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα με ετοιμόρροπα κτίρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο.

σεισμό

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εικόνα πλήρης, ακόμα δεν υπάρχει. Υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα επικίνδυνα και ακόμη δεν ξέρουμε πόσος κόσμος έμεινε χωρίς σπίτι», ανέφερε στο GRTimes.gr.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν καταρρεύσει μέρη από κτίρια σε κατοικημένες περιοχές, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές σε υποδομές. Οπως ανέφερε, σε ένα γυμναστήριο έπεσε ένας τοίχος, ενώ ζημιές εντοπίζονται σε πολλές εκκλησίες, καθώς και ένα σχολείο που έχει «σκιστεί» στη μέση. «Είναι μεγάλη η καταστροφή. Έχουμε πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο δήμαρχος.

σεισμός

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μνημεία και μουσεία σε Ικαρία και Χίο. Οπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού: «Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από τη βάση του και έσπασε».

Μάλιστα δημιουργήθηκε και μίνι τσουνάμι στη Σάμο, το οποίο παρέσυρε αυτοκίνητα και πλημμύρισε γειτονιές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα, γεγονός που έκανε τις αρχές να ζητήσουν από τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Πηγή: onalert.gr