Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά και την τελευταία εναέρια συνάντηση που είχαν με τα ελληνικά «γεράκια», σκέφτονται τρόπους να μειώσουν την αεροπορική παρουσία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.

Με τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου να σκεπάζει το Αιγαίο, η υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της τουρκικής προκαλεί πονοκέφαλο στους αξιωματούχους της Άγκυρας, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να καλύψουν τις αδυναμίες τους.

Έτσι, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα της Άγκυρας, οι S-400, βρίσκονται ψηλά στην τουρκική αμυντική ατζέντα.  «Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που αξιολογούν τις ελληνικές απειλές, κρίνουν ότι οι S-400 είναι αυτοί που θα δώσουν το πάνω χέρι στην Τουρκία», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της, φιλο-κυβερνητικής, Yeni Şafak.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο αναλυτής του TRT World, Yusuf Erim, επεσήμανε ότι η ύπαρξη των S-400 θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για την αμυντική αλλά και επιθετική λειτουργία της Τουρκίας: «Η εγκατάσταση και ενεργοποίηση των πυραυλικών συστημάτων S-400 σε ακτίνα της Μεσογείου θα μπορούσε να αλλάξει όλα τα δεδομένα πτήσεων. Η Τουρκία θα είχε τότε το πλεονέκτημα».

Η Τουρκία έχει παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους και τα ραντάρ που τους συνοδεύουν, αλλά δεν τους έχει ενεργοποιήσει ακόμη. Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις (ήδη έχουν «παγώσει» την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35) και την πιέζουν να πουλήσει τους S-400 σε άλλη χώρα ή τουλάχιστον να μην τους ενεργοποιήσει. Πρόσφατα Αμερικανός γερουσιαστής πρότεινε να αγοράσουν οι ίδιες οι ΗΠΑ τους ρωσικούς πυραύλους, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. Η Ρωσία υπενθύμισε με εμφατικό τρόπο στην Αγκυρα ότι απαιτείται η ρητή συγκατάθεσή της για τη μεταφορά των πυραύλων σε τρίτη χώρα.

Πηγή: thracenews.gr