Συνεχίζονται τα «παιχνίδια νεύρων» μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών και συμμαχικών τους χωρών, καθώς μετά την αντίδραση και την «ενόχληση» του NATO, λόγω της στρατιωτικής άσκησης μεγάλης κλίμακας που διεξήχθη μεταξύ των ρωσικών και λευκορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία, φαίνεται πως ένα άλλο θέατρο επιχειρήσεων απασχολεί τις δύο αντίπαλες πλευρές.

Και αυτό είναι η Αρκτική, κάτι που έχουν επισημάνει αρκετοί αμυντικοί αναλυτές και διεθνολόγοι τα τελευταία χρόνια, αφού η περιοχή αυτή συνιστά πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων ανάμεσα στη Ρωσία και στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ προφανώς σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ΗΠΑ, που επιθυμούν να έχουν «σαφή εικόνα» των εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρωσικός Στόλος της Βόρειας Θάλασσας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες , η Βρετανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία έστειλαν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη για να παρακολουθήσουν τα στρατιωτικά ναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί ο στόλος της Βόρειας Θάλασσας στην Αρκτική, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Στα γυμνάσια συμμετέχουν δύναμη 8.500 στρατιωτικών, περίπου 50 πολεμικά πλοία και 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία σήμερα άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας. Ήταν αναμενόμενο ότι χώρες του NATO και οι σύμμαχοί τους θα βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή όπου πραγματοποιούνταν οι ναυτικές ασκήσεις του ρωσικού Στόλου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr