Κινήσεις που δείχνουν ότι η Τουρκία ίσως σχεδιάσει να τραβήξει στα άκρα την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάνει τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα.

Όπως αναφέρει το κυπριακό site sigmalive, η Τουρκία έστειλε τρία πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην περιοχή που έχουν δεσμευθεί για έρευνες του Nautical Geo, και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι το  Nautical Geo βρίσκεται εδώ και μέρες αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας.

Τα τουρκικά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή που μέχρι πρότινος εκτελούσε μελέτες το ερευνητικό σκάφος για τον EASTMED, είναι δύο φρεγάτες και μία κορβέτα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το sigmalive «πρόκειται για κανονική πειρατεία, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι κοντά στην ίδια περιοχή, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία.

Όπως αναφέρει το sigmalive, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της παράνομης τουρκικής navtex.

Το χρονικό της παρενόχλησης του σκάφους Nautical Geo

Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.

Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μαζί με τουρκικά πολεμικά.

Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.

Η τελευταία πληροφόρηση, καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

Από την πλευρά της η Κύπρος, δια του υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, επιχειρεί να κινητοποιήσει όλες τις πλευρές που είναι «συναρμόδιες» για τις έρευνες του Nautical Geo, ενώ παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις.

Πηγή: sigmalive

Πηγή: onalert.gr