Στους εορτασμούς για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έδωσε το παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλήσεων.

Η φιέστα πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ παρουσία 500.000 ατόμων, ενώ έγινε και τελετή πρώτης φύτευσης δενδρυλλίων στον Εθνικό Κήπο του Αεροδρομίου Ατατούρκ. Η μπάντα των γενίτσαρων έδινε τον ρυθμό καθώς το πλήθος ανέμιζε τουρκικές σημαίες και επευφημούσε τον πρόεδρο και τη σύζυγό του Εμινέ.

Η εκδήλωση περιελάμβανε αεροπορική επίδειξη από το επίλεκτο σμήνος της πολεμικής αεροπορίας.

Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την προσωπική επίθεση που έκανε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ερντογάν μπροστά του στέκονται πάνω από 500.000 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως της νέας γενιάς για την οποία όπως τόνισε είναι ιδιαίτερα περήφανος.

Ο Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους που έχει βάλει για το όραμα του 2053 για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία.

«Πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας».

Αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. Διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτό και απάντησε ότι πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία. Μίλησε και για την Λωρίδα της Γάζας όπου γίνονται και εκεί, όπως είπε αιματοχυσίες.

«Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι λέμε στοπ στην Κριμαία.

Μπροστά από το βήμα στο οποίο απευθύνει την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, στέκονται άντρες οι οποίοι φορούν παραδοσιακές στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η Κωνσταντινούπολη ήταν η αγαπημένη πόλη του προφήτη Μωάμεθ και για αυτό κατακτήθηκε και «έπεσε» από τα χέρια των Βυζαντινών.

Πηγή: onalert.gr